Sunday 6 March 2016

Behaaglijk in de winter ?



Een vraag die regelmatig terugkomt is of je geen 3 truien in huis nodig hebt als het vriest buiten. Wel, ik kan je geruststellen, het antwoord op deze vraag is een duidelijk "nee".

Leven in de meest energiezuinige woning van België betekent niet dat je de thermostaat op 18 graden zet om zo energiezuinig mogelijk te zijn. Wij willen comfortabel leven en zijn niet bereid zomaar concessies te doen. Mijn vrouw Patricia is Colombiaanse en wenst een temperatuur van boven de 20 graden in huis, ook als het vriest buiten.

Dit blijkt perfect mogelijk. Zoals je kan zien in de klimaatmeting varieert de binnentemperatuur tussen de 20 en 22 graden ongeacht het weer. We zien wel dat het energieverbruik oploopt als het koud is, doordat de warmtepomp dan meer energie nodig heeft om warmte te produceren. Dit doordat de warmtewisselaar wordt verwarmd met stroom, iets wat inefficiënt lijkt. Toch valt het totale energieverbruik wel mee doordat er relatief weinig energie nodig is om de goed geisoleerde woning warm te houden.

Wat bij -15 graden buiten ? Dat kunnen we nu alleen maar raden, maar als het zover is zullen we het zeker laten weten !

Ter illustratie hieronder 2 grafieken met de gemiddelde temperatuur in de woning van de afgelopen maanden en het energieverbruik van de verwarming (incl. sanitair) in de 1e week van februari.





No comments:

Post a Comment