Monday 29 February 2016

Nu ook energiemeting LIVE !

In deze woning draait alles om energie en de vraag of er uiteindelijk meer energie wordt opgewekt dan gebruikt.
We hebben hiervoor een energie monitoringsysteem geinstalleerd van het Nederlandse Wattcher, zie HIER voor meer informatie. Hiermee kunnen we realtime de actuele energiestromen tonen op elk moment van de dag, maar ook de historiek per week, maand en jaar.
Naast de hoofdmeter volgen we de 3 belangrijkste energiestromen: alle verbruikers, opbrengst zonnepanelen en verwarming. We nemen verwarming apart om een vergelijking te kunnen maken van een warmtepomp / zonneboiler installatie met een traditionele installatie op gas.

De hoofdmeter toont in feite het belangrijkste: Of de woning energie verbruikt of levert. 

Je maakt de hoofdmeter zichtbaar door op de knop hoofdmeter te drukken in de grafiek. Je kan andere metingen onzichtbaar maken door op de bijbehorende knop te drukken.


De grafiek zie je hierboven en je kan die ook rechts bovenaan in het menu vinden. Je ziet nu, voor vandaag, alle verbruikers in donkergroen en de opbrengst zonnepanelen in lichtblauw. Als je op de knop "verwarming" drukt wordt het verbruik zichtbaar in donkerblauw.

Deze grafiek is met name interessant voor analyse. De week- maand en jaaroverzichten geven vanaf nu een mooi beeld van de invloeden van weer en jaargetijden.

We willen deze gegevens gebruiken voor optimalisatie en ook als basis voor overleg met leveranciers en specialisten.

No comments:

Post a Comment